Idea ,czyli dlaczego świeżo wyciskany sok i to z automatyczncyh wyciskarek Citrocasa?


  • Coraz więcej ludzi ma własny sposób na życie, objawiający się kreatywnym myśleniem i aktywnym spędzaniem czasu.
  • Świeżo wyciskany na oczach klienta sok pomarańczowy to jakość i zdrowie dla klienta, a jednocześnie soczyste zyski dla właściciela.
  • Szeroko akceptowany produkt - świeży sok pomarańczowy > zdrowy napój > zadowolenie klienta
  • Klient może doświadczyć osobiście rzeczywistej świeżości soku. Sok wyciskany w jego obecności na jego oczach, a nie na zapleczu lub „pod ladą”.
  • Sok wyciskany jest na żądanie bez dodatkowej wcześniejszej obróbki owoców.
  • Proces wyciskania oraz zastosowane najwyższej jakości materiały gwarantują najlepszą jakość soku jaką klient może sobie życzyć - 100% soku – ZERO domieszek

Więcej o koncepcji w dziale FAQ, czyli dziale poświęconemu najczęściej zadawanym pytaniom o koncepcji sprzedaży, opłacalności i innych nurtujących kwestiach "od podszewki".


Pomarańcza


Słowo pomarańcza w tłumaczeniu brzmi dość przewrotnie - "jabłko z Chin". Już około 3000 lat temu ten cytrusowy owoc uprawiany był na terenach północno- wschodnich Indii i południowo zachodnich Chin. W drugiej połowie XV wieku portugalscy żeglarze przywieźli pomarańcze w rejon Morza Śródziemnego, a dzięki Kolumbowi trafiły w 1493 roku na Haiti, skąd rozprzestrzeniły się do Ameryki Północnej. Znaczącymi producentami pomarańczy są Hiszpania, USA, Brazylia, Meksyk i Izrael. W ciągu stuleci powstało wiele odmian pomarańczy różniących się wyglądem i smakiem.
Pomarańcze należą do cytrusów - rodzaj z rodziny rutowatych, do którego należy wiele bardzo ważnych gatunków drzew i krzewów owocowych.
 

Pomarańcze są owocami bogatymi w liczne składniki odżywcze. Są bardzo dobrym źródłem witaminy C korzystnie wpływa na system obronny organizmu oraz ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie zapobiega powstawaniu anemii. Dzięki witaminie C zawartej w owocach zmniejsza się tempo zlepiania płytek krwi, rozszerzają się naczynia krwionośne, a to wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w pomarańczach antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami. Pośród licznych soli mineralnych obecnych w pomarańczy poczesne miejsce zajmuje wapń, który zapobiega osteoporozie. Nawet biały miąższ, którego się pozbywamy bogaty jest w witaminy i pektyny obniżające poziom złego cholesterolu. Pomarańcza zapobiega zgadze i wzdęciom. Dzieje się tak dzięki obecności naturalnych kwasów organicznych, które, trafiają do żołądka, neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych wytwarzanych po zjedzeniu np. serów. 

Średnia wielkość pomarańcza (150g) pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej (75 mg), a kobietom w ciąży dostarcza 10% zapotrzebowania na kwas foliowy. 
Pomarańcza jest polecana szczególnie osobom, które dotknęła infekcja dróg oddechowych lub grypa. Zawiera bowiem tereny - związki, które działają bakteriobójczo i antywirusowo.  

Wartości odżywcze - pomarańcze słodkie


SkładnikZawartość 
w 100 [g]
Wartość energetyczna47 kcal
Białko0,9 g
Tłuszcz ogółem0,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone0,02 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone0,02 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone0,03 g
Kwasy tłuszczowe omega-37
Kwasy tłuszczowe omega-618 mg
Węglowodany11,7 g
Błonnik pokarmowy2,4 g
Witamina A225 I.U.
Witamina D~
Witamina E0,2 mg
Witamina K0,0 µg
Witamina C53,2 mg
Witamina B10,09 mg
Witamina B20,04 mg
Witamina B3 (PP)0,28 mg
Witamina B60,06 mg
Kwas foliowy30 µg
Witamina B120,0 µg
Kwas pantotenowy0,25 mg
Wapń40 mg
Żelazo0,1 mg
Magnez10 mg
Fosfor14 mg
Potas181 mg
Sód0 mg
Cynk0,07 mg
Miedź0,05 mg
Selen0,5 µg
Cholesterol0,0 mg
Fitosterole~